GSM Grudziądz logo

LAZUR – Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych

Oferta spółdzielni

Sery pleśniowe Lazur to nie tylko wyśmienity smak, ale również bogactwo składników odżywczych. Zawierają łatwo przyswajalne białko, wapń, magnez, sód i fosfor, a także witaminy A i E, dlatego stanowią wartościowe uzupełnienie zbilansowanej diety. Sery są wole od konserwantów, sztucznych barwników, glutenu i laktozy. Powstają na bazie najwyższej jakości mleka krowiego pasteryzowanego, a do ich produkcji wykorzystywana jest podpuszczka mikrobiologiczna, dzięki czemu używane mogą być jako składnik dań kuchni wegetariańskiej. Lazur to pionier w plastrowaniu serów z niebieską pleśnią i jedyny na rynku producent serów z przerostem pleśni zawierających aktywne kultury bakterii probiotycznych.

Ser Lazur Błękitny
Tradycję gatunku odnajdziemy w Błękitnym. Jego miąższ łączy w sobie kruchość i kremowość. Charakterystyczny aromat z ostrą, zdecydowaną nutą uzupełnia subtelny grzybowy posmak z odrobiną słoności w tle. Świetnie pasuje do potraw warzywnych lub jako dopełnienie dań mięsnych, delikatnie podkreślając ich walory.

GRAMATURA: porcja – 100 g, plastry 100 g, ćwiartka – 0,25-0,36 kg, główka – 2,2-2,8 kg

Ser Lazur Turkusowy
Charakterystyczny przerost zielonej pleśni w wilgotnym miąższu daje orzeźwiający i zdecydowanie ostry, słonawy posmak. Świetnie komponuje się z delikatnymi potrawami, wydobywając ich walory. Sałatki na bazie sałaty lodowej czy rukoli uzupełnione kawałkami sera Lazur Turkusowy uzyskują niepowtarzalny, aromatyczny smak.

GRAMATURA: porcja – 100 g, ćwiartka – 0,25-0,36 kg, główka – 2,2-2,8 kg

Ser Lazur Złocisty
To gratka dla koneserów gatunku i poszukiwaczy wyrafinowanego smaku, mających delikatniejsze preferencje. Złocisty charakteryzuje się wyjątkowo subtelną kompozycją i wręcz kremowym smakiem, którego dopełnieniem jest zdecydowana nuta orzechów. Sprawdza się jako aromatyczny dodatek do mięs i sałatek warzywnych lub podstawa klasycznego fondue.

GRAMATURA: porcja – 100 g, plastry 100 g, główka – 2,2-2,8 kg

Ser Lazur Srebrzysty
Miłośnicy naturalnej mlecznej słodyczy znajdą ją w Srebrzystym. Szlachetna pleśń podkreśla smak sera i uwydatnia nienarzucającą się kompozycję smakową z długo utrzymującą się nutą orzechów i szlachetnej pleśni. Zastosowany może być w potrawach na zimno, takich jak koreczki lub sałatki mięsno-warzywne, jak również jako baza do dipów czy sosów.

GRAMATURA: porcja – 100 g, plastry 100 g, blok – 1,0-1,4 kg

Ser Lazur Rokblu, jak wszystkie skalmierzyckie sery, stworzony został w oparciu o tradycyjną recepturę. O jego wyjątkowo pełnym, wyrazistym smaku, bogatym grzybowym aromacie oraz aksamitnej, maślanej konsystencji decyduje wydłużony okres dojrzewania. Najwyższej klasy polskie mleko, z którego powstaje Rokblu oraz wolny od środków konserwujących skład są gwarancją jego najwyższej jakości. Dzięki swoim walorom, Rokblu sprawdza się w wymagającej, profesjonalnej kuchni.

GRAMATURA: blok – 0,9-1,2 kg

Ser Lazur Skalmierzycki
Lazur Skalmierzycki wytwarzany jest według oryginalnej receptury, łączącej technologie produkcji serów pleśniowych Lazur oraz serów żółtych. Wyróżnia się doskonałą równowagą smaków słodkiej śmietanki, orzechów włoskich i błękitnej pleśni oraz sprężystym, zwartym miąższu o jasnożółtej barwie. Nie zawiera sztucznych dodatków i konserwantów, a szlachetna pleśń sprawia, że ma wyższe wartości odżywcze niż sery żółte.
Skalmierzycki sprawdza się jako samodzielna przekąska, składnik kanapek i sałat lub dań na gorąco – łatwo się rozpuszcza i idealnie ciągnie.

GRAMATURA: blok – 1,0-1,2 kg, plastry 100 g

Lazuretta Błękitna
Lazuretta Błękitna to niepowtarzalne połączenie sera Lazur Błękitny, czosnku i szczypiorku. Wyróżnia się aksamitna konsystencją sera topionego i zdecydowanym, ostrym posmakiem szlachetnej pleśni charakterystycznej dla sera Lazur Błękitny. Dzięki kremowej konsystencji może być świetnym dodatkiem do gorącego makaronu lub pieczonego mięsa i grillowanych warzyw.

Lazuretta Złocista
Lazuretta Złocista to harmonijna kombinacja słodkawego, mlecznego smaku sera Lazur Złocisty, o charakterystycznej nucie orzechów i szlachetnej pleśni z harmonizującym dodatkiem słodkiej czerwonej papryki. Rewelacyjnie smakuje z ciemnym pieczywem czy grillowanymi potrawami, może też być podstawą sosów i dipów, które uzupełnią smak mięs i ryb.

GRAMATURA: kubek 125 g

Ser Lazur Błękitny – wiórki
Znakomity produkt dla kucharzy stawiających na oszczędność czasu oraz wygodę w trakcie gotowania. Idealnej grubości wiórki szybko sie rozpuszczają i równomiernie przypiekają, nie wymagając długiej obróbki termicznej. Podkreślają smak szczególnie dań zapiekanych, jak lasagne, doskonale komponują sie również z pizzą i makaronem.

Ser Lazur Złocisty – wiórki
Jego koształt i delikatna struktura pozwalają skrócić czas przygotowania dania przy jednoczasnym zachowaniu wszystkich walorów Złocistego. Wiórki roztapiają się, nabierając jednloitej, gładkiej konsystencji. Dobrze znoszą wysokie temperatury. Kremowy i delikatny smak sera uwydatnia aromat zup, sosów wytrawnych deserów.

GRAMATURA: worek 1kg, 2 kg

Kontakt

Lazur – SZGPR

ul. Kaliska 44, 63-460 Nowe Skalmierzyce

tel. +48 62 762 12 58,59

e-mail: lazur@lazur.pl